Hondvriendelijke tuin

Publicatiedatum: 04-01-2021
Aangepast: 19-07-2023
hondvriendelijke tuin

Niet iedereen is er mee gezegend, maar voor wie er een heeft: de tuin kan ingezet worden als ultiem honden geluk. Erik van Veelen van Antwan Tuinprojecten uit Rhoon geeft tips.

Hondvriendelijke tuin

Op een mooie zomer dag geniet je vast graag in je tuin. Honden vinden het heerlijk om buiten te zijn en achter je aan te rennen, te spelen of lekker lui in de schaduw te liggen. De dagen zijn nu korter en je zal minder in de tuin bezig zijn met je hond. Juist deze periode is perfect om voorbereidingen te treffen voor de zomer. Met een aantal aanpassingen tover je je tuin nu om in een hondvriendelijke tuin zodat je in de zomer kunt genieten van een veilige tuin.

Om te beginnen hoeft een tuin die geschikt is voor honden niet onder te doen aan je eigen wensen. Vaak is het creëren van verschillende ruimtes in de tuin voldoende om iedereen een plekje te geven. Denk bijvoorbeeld aan een lekker stuk gras om op te spelen of een haag om achter te verstoppen.

Wat vooral belangrijk is voor de hond is ruimte creëren, bij voorkeur met een eigen plek zodat de hond kan rennen in de tuin. Daar waar hij lekker kan liggen en graven. Hoeft hij dat niet tussen de geliefde plantjes te doen.

Tuinafscheiding voor de hond

Een afscheiding zodat de hond niet wegrent is geen slecht idee. Zorg er dan wel voor dat deze dan diep en hoog genoeg is. Vergis je niet: honden zijn binnen no time onder een hek doorgegraven. Plaats het hek dus goed in de grond, anders heeft het weinig zin. Bij sommige honden is het prettig om het zicht te ontnemen zodat ze rustig in de tuin kunnen spelen zonder ongewenste prikkels. Daar zou bijvoorbeeld een dichte schutting van Zweeds rabat goed kunnen passen. Bij honden die daar minder gevoelig voor zijn kun je ook denken aan een open gaasscherm met een leuke klimplant. Soms zijn deze al kant en klaar te krijgen.

Let op: niet alles in de tuin is geschikt voor honden. Begin van het jaar zal de bestrating groen zijn van de aanslag. Natuurlijk wil je dit reinigen zodat de tuin schoon het jaar begint. Let hierbij op dat je biologische middelen gebruikt zodat de hond geen last krijgt van zijn pootjes.

Hondvriendelijke planten

Niet alle beplanting is geschikt voor honden. Zo zijn sommige planten kwetsbaar en zullen een speeluurtje van jouw hond niet kunnen overleven. Belangrijker nog zijn de beplantingsoorten die gevaarlijk zijn voor honden zoals verschillende rododendron soorten, vingerhoedskruid en monnikskap. (afbeeldingen invoegen). Let dus goed bij de aanleg van de tuin dat er geen dergelijke planten gebruikt worden, om ongelukken te voorkomen.

Via training is een hond te leren welke spullen wel en welke zeker niet voor hem zijn. Zorg voor voldoende interessant speelmateriaal, zodat de dure tuinkabouters gespaard blijven. Er zijn ook oplossingen die mooi in de tuin verwerkt kunnen worden.

Momenteel denken wij mee bij de ontwikkeling van de hondentuin voor Villa Hondenkaravaan. Speurmaterialen zijn een mooi onderdeel om in het ontwerp van de tuin te verwerken. Wij zoeken naar opties om dit zo te doen dat de tuin zijn natuurlijke charme behoud, maar jouw hond toch een geweldig avontuur kan beleven. Zelfs als je niet zoveel vierkante meters hebt.

Benieuwd naar onze plannen of wil je weten hoe wij een hondvriendelijke tuin voor u kunnen maken? Neem contact met ons op.

Gepubliceerd in: De Hondenkaravaan Magazine 5 en 6 2020