12x kleine tuin ideeën 

Publicatiedatum: 05-07-2022
Aangepast: 19-07-2023

Hier geven wij u alle kleine tuin ideeën die u nodig heeft om elke meter goed te benutten en uw tuin groter te laten ogen. 12 tips met inspirerende kleine tuin ideeën. Vindt u het lastig om uw kleine tuin in te richten? Lees dan verder voor meer inspiratie voor een kleine tuin inrichten.

#1 Minder rechte lijnen

Probeer te veel rechte lijnen te vermijden in je tuin. Dit kan ervoor zorgen dat uw tuin er ‘blokkerig’ uit gaat zien. Door organische vormen en mooie golvende randen te gebruiken krijgt u een ruimtelijkere tuin. 

#2 Plantenbakken

Eén van onze andere kleine tuin ideeën, is het gebruik van plantenbakken. Hierdoor kunt u verschillende delen van uw tuin mooi scheiden zonder te veel ruimte kwijt te raken. Maak een mooi hoekje van uw terras, of zorg voor een eyecatcher. Ook voor een balkon is een bloempot een fantastische optie die maar weinig ruimte inneemt, maar toch zorgt voor meer sfeer. U kunt er ook voor kiezen om uw vaste bank te combineren met plantenbakken aan weerszijden. Zo maakt u efficiënt gebruik van de ruimte. 

#3 Werk in de hoogte met een verticale tuin

Meer groen zonder tuinoppervlakte kwijt te raken? Dan is verticaal tuinieren de oplossing. Ga voor een prachtige plantenwand, ook wel een verticale tuin genoemd. Dit zijn planten die je aan een muur of een schutting laat groeien. Zo kan u nog extra groen toevoegen zonder ruimte te verliezen in je tuin. 

#4 Maak gebruik van tuinverlichting

In een kleine tuin is tuinverlichting een echte toevoeging. Zo kunt u net wat extra sfeer toevoegen aan je tuin. Door gebruik te maken van grondspotjes of wandlampen geeft u uw tuin extra diepte. Zo oogt uw tuin ‘s avonds groter en sfeervoller. Hierbij is het handig om eerst een lichtplan op te stellen. Wilt u meer weten over tuinverlichting en lichtplannen? Lees hier wat we voor u kunnen betekenen. 

#5 Denk na over uw betegeling

Door goed na te denken over de afmetingen van je tegels, kan u ervoor zorgen dat uw tuin optisch groter lijkt. Dit doet u door rechthoekige, grote tegels te kiezen. Deze legt u dan in de breedte neer. Hierdoor oogt uw tuin een stuk groter. Meer weten over sierbestrating?

#6 Maak verschillende niveaus in uw kleine tuin

Tip nummer 5 voor kleine tuin ideeën: Kies voor hoogteverschillen. Door verschil in hoogte te creëren, zorgt u voor een ruimtelijk effect. Dit kunt u doen door een verhoogd of verzonken terras te maken. Zo deel je tuin op in verschillende ruimtes.

Door verschil in hoogte te creëeren, zorg je voor een ruimtelijk effect!

#7 Zwevende meubels

Door tuinmeubels zwevend aan de muur te monteren zorg je voor extra openheid en ruimte. En het geeft een prachtige strakke, moderne look aan uw tuin. Denk bijvoorbeeld aan een mooie zwevende bank. Dit kan u mooi combineren met ingebouwde sfeerverlichting onder de bank. 

#8 Combineer vloeren

Deel de tuin op door verschillende soorten vloeren te gebruiken. U kunt bijvoorbeeld keramieken tegels gebruiken voor het terras, en voor de rest van de tuin kiezen voor een houten vlonder. Zo laat u duidelijk de verschillende ruimtes van de tuin en hun doelen zien. Zo kan u de tuin optisch groter laten lijken. 

#9 Alles wit

Een klassieke kleine tuin ideeën tip: gebruik witte tinten. Lichte wanden maken de ruimte groter. Als u kiest voor schuttingen of muren met een lichte kleur creëert u meer openheid in uw tuin. Dit past erg goed in de sfeer van Ibiza tuinen of Bohemien tuinen, maar past eigenlijk wel bij de meeste tuinen. 

#10 Slimme opbergruimtes

Zorg voor effectieve en slimme opbergruimtes in je tuin. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een bank met opbergruimte. Hierdoor is het misschien niet nodig een grote schuur neer te zetten in uw tuin, en kunt u die ruimte weer anders benutten. 

#11 Tuinoverkapping

Door te kiezen voor een overkapping in uw kleine tuin kun je zorgen voor een gezellige, knusse hoek die apart staat van de rest van de tuin. Maar als hier te weinig ruimte voor is, kunt u ook kiezen voor een mooie parasol, een pergola of schaduwdoek. Ook deze drie opties geven uw tuin een andere look en zorgen voor een gezellig, overkapt plekje. 

#12 Bomen in een kleine tuin

Passen er bomen in mijn kleine tuin? Jazeker! In elke tuin zijn er opties wat betreft bomen, ook voor uw kleine tuin. U moet bij het uitkiezen van bomen goed kijken naar hoe breed en hoe hoog de boom kan gaan groeien. Wat zijn onze aanraders? Denk aan een olijfboom in een mooie plantenbak, of bijvoorbeeld Portugese Laurierbomen in een border. 

Nog meer kleine tuin ideeën nodig?

Wilt u graag meer weten over het aanleggen van uw kleine droomtuin? Dat begint bij een tuinontwerp voor uw kleine tuin. Of heeft u interesse in het laten opstellen van een offerte? U kunt dan vrijblijvend contact met ons opnemen. 

Bekijk onze afgeronde projecten >