Buxusmot

Publicatiedatum: 21-08-2017
Aangepast: 21-11-2022

Buxusmot

Buxus is een waardevolle, inheemse tuinplant die in veel tuinen voorkomt. Sinds kort wordt de plant geteisterd door buxusmot. Gelukkig kan de buxus makkelijk worden beschermd tegen deze plaag!

Hoe ontstaat buxusmot?

Zoals elke vlinder kent ook de buxusmot een rupsstadium. Nadat deze eitjes heeft gelegd en deze uitkomen verschijnen er rupsen. De rups van een mot herkent u aan zijn zwarte kop en felgroene lichaam.

Deze rupsen vreten aan de blaadjes en brengen schade toe aan de plant. Vraatschade herkent u aan bruinverkleuring, bladskeletten, dode blaadjes en kale takjes. Ook worden blaadjes aan elkaar gesponnen en zijn er grauwgroene uitwerpselen te zien. Bij schade van de buxusmot blijft de bladnerf zichtbaar.

De buxusmot legt enkele keren paar jaar eitjes. De rupsen kun je vinden in april/mei, juli/augustus en september/oktober. Als u in deze periode de plant controleert en u ziet dat er rupsen zijn dan is dit het moment om de plant te behandelen.

Bestrijding

Tot de verpopping start kunt u de bladvretende rupsen bestrijden met biologisch of chemisch gewasbeschermingsmiddel. Spuit goed binnen de struik en herhaal dit bij zware aantasting. Als eind augustus de verpopping begint kunt u verdere verspreiding alleen nog beperken door het wegknippen van haarden samen met de daarin aanwezige rupsen en schade.

Bestrijdt de plaag tot het begin van de volgende winter. De buxusmot heeft namelijk verschillende generaties per jaar.

Voer spinsels, snoeiafval en rupsen altijd af in een goed gesloten zak met het restafval. Zo vermijdt u dat de rupsen ontsnappen en weer in uw buxus kruipen.

Mocht uw buxus het onverhoopt niet gered hebben en u bent het bestrijden van de buxusmot helemaal zat dan adviseren wij u graag bij het kiezen van alternatieve beplanting want die is er zeker! Wilt u hier meer over weten? Neem hiervoor dan contact met ons op.